top of page

NFC vs RFID

NFC vs RFID: Jaký je rozdíl a proč je to důležité?

Porovnání RFDI a NFC technologií
RFID vs NFC

Pokud jste někdy používali bezkontaktní platební kartu, mobilní telefon nebo chytrý náramek, pravděpodobně jste se setkali s technologiemi NFC a RFID. Tyto technologie umožňují bezdrátovou komunikaci mezi dvěma zařízeními na krátkou vzdálenost. Ale co je to vlastně NFC a RFID a jak se liší?


NFC

Černobílé logo NFC technologie
Známé logo NFC

(Near Field Communication) je standard pro bezdrátovou komunikaci na krátkou vzdálenost (do 10 cm), který využívá rádiové frekvence. NFC umožňuje dvoucestnou komunikaci mezi dvěma zařízeními, která mohou být aktivní (např. mobilní telefon) nebo pasivní (např. platební karta). NFC je založeno na technologii RFID, která identifikuj objekty pomocí rádiových vln.




RFID


Černobílé logo RFID technologie
Identifikace pomocí radiových vln

Je starší a širší pojem, který zahrnuje různé typy bezdrátové komunikace na různých frekvencích a vzdálenostech. RFID se používá k označení a sledování zboží, zvířat, lidí nebo dokladů pomocí čipů a čteček. RFID čipy mohou být aktivní (s vlastním zdrojem energie) nebo pasivní (napájené z čtečky). RFID čtečky mohou být pevné nebo přenosné a mohou číst více čipů najednou.


Jaký je tedy rozdíl mezi NFC a RFID?

Hlavním rozdílem je to, že NFC je podmnožinou RFID, která má specifické parametry pro bezpečnou a rychlou komunikaci mezi dvěma zařízeními na velmi krátkou vzdálenost. NFC je také kompatibilní s dalšími standardy, jako je Bluetooth nebo Wi-Fi. RFID je naopak obecnější pojem, který zahrnuje různé typy bezdrátové komunikace na různých frekvencích a vzdálenostech, které mají různé účely a vlastnosti.


Typický příklad RFID se kterým se můžete, anebo setkáváte je RFID klíčenka:

Typický příklad NFC je například NFC nálepka:


Proč je to důležité?

Protože NFC a RFID mají různé výhody a nevýhody pro různé aplikace. Například NFC je vhodné pro bezkontaktní platby, sdílení dat nebo párování zařízení, protože je bezpečné, rychlé a snadné. RFID je zase vhodné pro sledování zásilek, inventarizaci nebo přístupové systémy, protože je levné, spolehlivé a má delší dosah.


Pokud máte nějaké dotazy nebo připomínky, neváhejte nám napsat do komentářů. A pokud se vám tento článek líbil, sdílejte ho s přáteli.


22 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Tel: +420 607 476 644            E-mail: info@zakazkovadilna.cz

bottom of page