top of page

Jak se vyrábějí čipové karty: Od návrhu po produkci


Pohled do továrny na výrobu plastových a čipových karet
Potisk a výroba plastových a čipových karet

Proces výroby čipových karet je fascinující cesta od počátečního návrhu až po finální produkt, který každodenně používáme pro platby, přístupové systémy a mnoho dalších aplikací. Pojďme se podívat na tento proces krok za krokem, aby bylo jasné, jak se z jednoduchého kusu plastu stane sofistikované zařízení plné moderní technologie.


Návrh a specifikace


Pohled do kanceláře na monitor při návrhu čipové karty
Vše začíná návrhem a specifikací k čemu bude karta sloužit - od toho se odvíjí použití konkrétního RFID čipu.

Vše začíná návrhem. Zde se rozhoduje o vzhledu karty, jejích funkcích a jaké technologie bude obsahovat. Kromě estetických aspektů se v této fázi určují technické specifikace, jako je typ použitého čipu a bezpečnostní prvky, které karta bude obsahovat.



Příprava a vložení čipu


Čip je mozek karty a jeho výroba a příprava jsou klíčové. Čipy jsou vyráběny z polovodičových materiálů a jsou programovány potřebným softwarem. Po připravení se čip pečlivě vkládá do předem připraveného výřezu v plastovém těle karty.



Vytvoření těla karty


Tělo karty se skládá z několika vrstev plastu, obvykle PVC (polyvinylchloridu), které jsou spojeny dohromady. Tento proces, známý jako lisování, zahrnuje vytvoření pevného plastového těla, do kterého je vložen čip. Jednotlivé vrstvy plastu jsou spojeny za vysokého tlaku a teploty, což zajistí pevnost a odolnost karty.


Personalizace a programování


Po vytvoření těla karty následuje personalizace. V této fázi jsou na čip nahrávány specifické informace, jako jsou údaje majitele karty, účetní informace nebo bezpečnostní klíče. Karty mohou být také vybaveny magnetickým proužkem nebo podpisovým panelem v závislosti na jejich určení.


Tisk a dokončovací práce


Na tělo karty se následně aplikuje grafický design, který může zahrnovat loga, jména, čísla účtů a další vizuální prvky. Tisk se provádí různými technikami, včetně digitálního tisku, sítotisku nebo termotransferového tisku. Po vytisknutí může být na kartu aplikována ochranná laminace k ochraně proti poškrábání a opotřebení.



Testování a kontrola kvality


Testování čipových karet v továrně na výrobu čipových karet
Každá karta testována na funkčnost.
Před distribucí musí být každá karta testována na funkčnost a bezpečnost. Testy zahrnují ověření správné funkce čipu, testy odolnosti a kompatibility s platebními terminály. Pouze karty, které projdou těmito testy, jsou baleny a distribuovány k dalšímu použití.

Výroba čipových karet je složitý proces, který vyžaduje precizní práci a vysokou úroveň technického umu. Díky tomuto pečlivému procesu můžeme mít karty, které nás spolehlivě doprovázejí v mnoha situacích našeho každodenního života.

5 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Tel: +420 607 476 644            E-mail: info@zakazkovadilna.cz

bottom of page